英語で自分の意見を述べる実践力を強化
〜海外の若手研究者とディベートLearning to express ideas in English: Debates with young researchers from outside Japan

August 1, 2 and 5, 2013 Osaka University

Students in our program are trained to exchange ideas in English with people from a variety of cultural backgrounds. As part of this training, on August 1, 2, and 5, we held debating sessions with graduate students and postdocs from Asia, Europe and South America.

The sessions began with students introducing the lifestyles and academic conditions in their home countries. For our Japanese students, there were many new discoveries. They were able to identify how Japan differed from the guests’ home countries, and the strengths and weaknesses of various systems. The students then participated in group debates, extending their discussion of culture and customs and exploring the qualities and attributes required for researchers in the future. In regards to the question of language in research, some students highlighted the importance of communicative skills in English in order to be globally active, while others suggested that it was important to learn local languages in order to expand one’s knowledge and experience. Overall, the sessions were a very worthwhile experience for all involved.

ws_20131003

英語で自分の意見を述べる実践力を強化

2013.8.1, 2, 5 阪大

さまざまな文化的背景をもった人々と英語で意見を交換するトレーニングの一環として、8月1日、2日、5日に海外から招へいした大学院生・ポスドク(アジア・ヨーロッパ・南米出身者)と討論会が行われました。

まずは、それぞれの国の生活事情、研究・教育事情についての紹介。初めて知ることも多く、日本との違い、それぞれの国の長所・短所を改めて認識しました。続いて行われたグループに分かれてのディベートでは、さらに文化・習慣についての議論を深め、また研究者としての将来像についてもさかんに討論されました。「語学」についても、「グローバルに活躍するには、英語のコミュニケーション能力が大切」という一方、「留学先で知識や経験を増やすにはその国の言語を知るべき」という意見も出され、非常に有意義な時間を過ごすことができました。

ws_20131003